Štatút súťaže Slovak Roasting Masters Bratislava 2024

Štatút súťaže Slovak Roasting Masters Bratislava 2024
Slovak Roasting Masters je súťaž pre profesionálnych aj amatérskych kávových pražiarov, zo Slovenska ale aj zahraničia.

Dátum a miesto konania súťaže
7.11.2024, 11:00 hod. Stará tržnica Bratislava, Festival Káva Čaj Čokoláda

Výhra pre víťaza súťaže
3 vrecia (180 kg) súťažnej zelenej kávy od hrdého partnera Sucafina.

Súťažná zelená káva na praženie
Cajamarca La Prosperidad – Cosecha de Mujer washed G1 Organic 2024/25
> Viac informácií o tejto káve <

Formát súťaže

  1. Súťažiacim pražiarom bude rozposlaná identická súťažná zelená káva po uzavretí prihlášok do súťaže.
  2. Súťažnú kávu pražia registrovaní súťažiaci pred vyhodnotením, ktoré prebieha na Festivale.
  3. Súťažné kávy sú vyhodnotené v jednom kole, anonymne, formou cuppingu počas prvého Festivalového dňa (7.11.2024,11:00 hod.).
  4. Vyhráva súťažná káva s najvyšším počtom bodov.
  5. Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu miesta a termínu súťaže ako aj úpravu pravidiel, bez nároku súťažiacich na odstúpenie zo súťaže.

Registrácia a štartovné

  1. Registrovať sa do súťaže môže ktokoľvek, bez ohľadu na vek a skúsenosti.
  2. Registruje sa online na priloženom linku.
  3. Maximálne množstvo súťažiacich je 15, minimálny počet je 5.
  4. Dátum uzavretia registrácií je: 18.10.2024.
  5. Štartovné: 90,-€ bez DPH.

Prevzatie, praženie a odovzdanie súťažnej kávy

  1. Po uzavretí registrácie rozpošle organizátor v dostatočnom predstihu súťažiacim 5kg identickej zelenej súťažnej kávy.
  2. Súťažiaci má možnosť zakúpiť si aj väčšie množstvo súťažnej zelenej kávy (podmienky sú v prihlasovacom formulári).
  3. Pražiť kávu môžu len registrovaní súťažiaci, no nie nevyhnutne na vlastnom zariadení.
  4. Ak súťažiaci pražia súťažnú kávu vo viacerých várkach, zvolia si jednu, ktorú prinesú do súťaže (praženie nesmie byť neskôr ako 5.11.2024).
  5. Je zakázané akoukoľvek formou chuťovo vylepšovať zelené aj pražené zrná. Napr. pridať zelené zrná na týždeň/dva do sudov po rume/whisky a podobne. Taktiež to platí aj na praženú kávu – je  zakázané ju po upražení poprášiť aditizovanou/ochutenou vodou/tekutinou a pod.
  6. Práca so surovinou je povolená, tj, že po upražení sa môžu vyhodiť quakery, polámané a inak poškodené zrná a pod.
  7. Minimálne množstvo vzorky upraženej súťažnej kávy je 100g.
  8. Súťažná vzorka upraženej kávy musí byť hermeticky uzavretá a označená štítkom s menom súťažiaceho a dátumom praženia.
  9. Súťažiaci musia priniesť svoje zvolené súťažné vzorky kávy organizátorom Festivalu do Starej tržnice Bratislava, v stredu 6.11.2024 v čase medzi 15:00 a 20:00 hod. Súťažné vzorky môžu súťažiaci poslať aj poštou alebo kuriérom do 5.11.2024. (najneskôr v tomto dátume to musí prísť), na adresu: Ivan Čižmárik, Zelinovej 904, 900 42 Miloslavov, tel. 0905 215 741.

Hodnotenie

  1. Súťažné vzorky upraženej kávy sa hodnotia formou cuppingu.
  2. Vzorky od jednotlivých súťažiacich sa anonymne prezentujú v identických cuppingových miskách.
  3. Súťažné vzorky budú označené jedinečnými kódmi, ktoré budú priradené jednotlivým súťažiacim.
  4. Vzorky od jednotlivých súťažiacich sa pre vylúčenie pochybností a časového limitu cuppingu servírujú v dvojiciach, pričom každá miska obsahuje 11g kávy na 190ml vody s teplotou 96°C.
  5. Porota sa skladá z jednotlivých registrovaných súťažiacich, príp. aj nezávislých členov (porotu vyberá organizátor súťaže).
  6. Porota hodnotí vzorky na základe hodnotiacich kritérií definovaných v Scoresheete v jednom kole.
  7. Súťažná vzorka kávy s kumulatívne najvyšším počtom bodov vyhráva.

Štatút súťaže na stiahnutie

Organizátor súťaže
Marko production s.r.o., Jakabova 57, 821 04 Bratislava

Festival Káva Čaj Čokoláda Bratislava 2024
7. – 8. 11. 2024, Stará tržnica Bratislava

Hlavný partner súťaže
Súťaž Slovak Roasting Masters Bratislava 2024 hrdo podporuje: