Štatút súťaže Slovak Roasting Masters Bratislava 2024
Slovak Roasting Masters je súťaž pre profesionálnych aj amatérskych kávových pražiarov, zo Slovenska ale aj zahraničia.
Dátum a miesto konania súťaže
7.11.2024, 11:00 hod. Stará tržnica Bratislava, Festival Káva Čaj Čokoláda
Výhra pre víťaza súťaže
3 vrecia (180 kg) súťažnej zelenej kávy od hrdého partnera Sucafina.
Súťažná zelená káva na praženie
Cajamarca La Prosperidad – Cosecha de Mujer washed G1 Organic 2024/25
> Viac informácií o tejto káve <
Formát súťaže
- Súťažiacim pražiarom bude rozposlaná identická súťažná zelená káva po uzavretí prihlášok do súťaže.
- Súťažnú kávu pražia registrovaní súťažiaci pred vyhodnotením, ktoré prebieha na Festivale.
- Súťažné kávy sú vyhodnotené v jednom kole, anonymne, formou cuppingu počas prvého Festivalového dňa (7.11.2024,11:00 hod.).
- Vyhráva súťažná káva s najvyšším počtom bodov.
- Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu miesta a termínu súťaže ako aj úpravu pravidiel, bez nároku súťažiacich na odstúpenie zo súťaže.
Registrácia a štartovné
- Registrovať sa do súťaže môže ktokoľvek, bez ohľadu na vek a skúsenosti.
- Registruje sa online na priloženom linku.
- Maximálne množstvo súťažiacich je 15, minimálny počet je 5.
- Dátum uzavretia registrácií je: 18.10.2024.
- Štartovné: 90,-€ bez DPH.
Prevzatie, praženie a odovzdanie súťažnej kávy
- Po uzavretí registrácie rozpošle organizátor v dostatočnom predstihu súťažiacim 5kg identickej zelenej súťažnej kávy.
- Súťažiaci má možnosť zakúpiť si aj väčšie množstvo súťažnej zelenej kávy (podmienky sú v prihlasovacom formulári).
- Pražiť kávu môžu len registrovaní súťažiaci, no nie nevyhnutne na vlastnom zariadení.
- Ak súťažiaci pražia súťažnú kávu vo viacerých várkach, zvolia si jednu, ktorú prinesú do súťaže (praženie nesmie byť neskôr ako 5.11.2024).
- Je zakázané akoukoľvek formou chuťovo vylepšovať zelené aj pražené zrná. Napr. pridať zelené zrná na týždeň/dva do sudov po rume/whisky a podobne. Taktiež to platí aj na praženú kávu – je zakázané ju po upražení poprášiť aditizovanou/ochutenou vodou/tekutinou a pod.
- Práca so surovinou je povolená, tj, že po upražení sa môžu vyhodiť quakery, polámané a inak poškodené zrná a pod.
- Minimálne množstvo vzorky upraženej súťažnej kávy je 100g.
- Súťažná vzorka upraženej kávy musí byť hermeticky uzavretá a označená štítkom s menom súťažiaceho a dátumom praženia.
- Súťažiaci musia priniesť svoje zvolené súťažné vzorky kávy organizátorom Festivalu do Starej tržnice Bratislava, v stredu 6.11.2024 v čase medzi 15:00 a 20:00 hod. Súťažné vzorky môžu súťažiaci poslať aj poštou alebo kuriérom do 5.11.2024. (najneskôr v tomto dátume to musí prísť), na adresu: Ivan Čižmárik, Zelinovej 904, 900 42 Miloslavov, tel. 0905 215 741.
Hodnotenie
- Súťažné vzorky upraženej kávy sa hodnotia formou cuppingu.
- Vzorky od jednotlivých súťažiacich sa anonymne prezentujú v identických cuppingových miskách.
- Súťažné vzorky budú označené jedinečnými kódmi, ktoré budú priradené jednotlivým súťažiacim.
- Vzorky od jednotlivých súťažiacich sa pre vylúčenie pochybností a časového limitu cuppingu servírujú v dvojiciach, pričom každá miska obsahuje 11g kávy na 190ml vody s teplotou 96°C.
- Porota sa skladá z jednotlivých registrovaných súťažiacich, príp. aj nezávislých členov (porotu vyberá organizátor súťaže).
- Porota hodnotí vzorky na základe hodnotiacich kritérií definovaných v Scoresheete v jednom kole.
- Súťažná vzorka kávy s kumulatívne najvyšším počtom bodov vyhráva.
Štatút súťaže na stiahnutie
Organizátor súťaže
Marko production s.r.o., Jakabova 57, 821 04 Bratislava
Festival Káva Čaj Čokoláda Bratislava 2024
7. – 8. 11. 2024, Stará tržnica Bratislava
Hlavný partner súťaže
Súťaž Slovak Roasting Masters Bratislava 2024 hrdo podporuje: